(recept
si oblíbilo 28 návštěvníků)
citronová buchta
Potřebné ingredience
na 1 kg buchty je potřeba : 4 vejce,300 g cukru,špetka soli,120 g změklého másla,450 g hladké mouky,3,5 lžičky prášku do pečiva a 1-2 celé citrony-podle chuti jak kdo má rád kyselé
Postup přípravy
Tento recept je z orig. kuchařky od pekárny,ale nedá mě to a musím se o něj podělit, naprosto mě tato buchta nadchla.
Do formy si rozklepneme vejce,přidáme cukr a špetku soli.Dáme do pekárny a zapneme program nekynuté těsto. Tam se nám pěkně utře vejce s cukrem, necháme cca 5 min. hnětat,poté vypneme a přidáme další přísady v pořadí máslo,mouka,prášek do pečiva,šťáva z celého citronu a nakonec nastrouhanou kůru z tohoto citronu. Zapneme na program moučník na málo propečenou kůrku. Po zkončení programu zkusíme buchtu propíchnout špejlí,pokud se lepí přidáváme pomalu cca po 10 min. jen na pečení a opět píchneme . opakujeme do uplného upečení,poté vyjmeme a necháme trochu buchtu zchladnout ve formě a vyklopíme. Zaručuji vám naprosto nádhernou citronovou vůni a je skutečně vynikající .
Ještě dodávám že je možné těsto zředit trochou mléka ,buchta není pak tak hutná . A místo másla lze přidat olej .
Do formy si rozklepneme vejce,přidáme cukr a špetku soli.Dáme do pekárny a zapneme program nekynuté těsto. Tam se nám pěkně utře vejce s cukrem, necháme cca 5 min. hnětat,poté vypneme a přidáme další přísady v pořadí máslo,mouka,prášek do pečiva,šťáva z celého citronu a nakonec nastrouhanou kůru z tohoto citronu. Zapneme na program moučník na málo propečenou kůrku. Po zkončení programu zkusíme buchtu propíchnout špejlí,pokud se lepí přidáváme pomalu cca po 10 min. jen na pečení a opět píchneme . opakujeme do uplného upečení,poté vyjmeme a necháme trochu buchtu zchladnout ve formě a vyklopíme. Zaručuji vám naprosto nádhernou citronovou vůni a je skutečně vynikající .
Ještě dodávám že je možné těsto zředit trochou mléka ,buchta není pak tak hutná . A místo másla lze přidat olej .
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
MUCKA
(upraveno)
4. 3. 2009, 11:36
Dobrý den Petro, Váši citronovou buchtu jsem vyzkoušela, je fakt , děkuji za recept. Je jeden z našich oblíbených. Míša
kebulka
(upraveno)
4. 3. 2009, 18:30
@MUCKA
to jsem moc ráda že chutnala
Stepuska
(upraveno)
16. 2. 2009, 18:54
Výborný recept, včera jsem dělala jako svou druhou sladkou buchtu v životě a dopadla naprosto skvělě, ani vyfotit jsem jí nestihla Mám tu nejobyčejnější domácí pekárnu, držela jsem se přesných pokynů v receptu a jsem nadšená, dost mi to připomíná babetu z dětství, Děkuji Petro za inspiraci
kebulka
(upraveno)
17. 2. 2009, 18:45
@Stepuska
štěpánko,to jsem moc ráda že se povedla a chutnala vám, mě taky právě připomíná babetu,hned jak jsem ten recept viděla a zkusila ho tak jsem byla nadšená
Janness
(upraveno)
15. 2. 2009, 18:19
Peťo DOMO 3970 a od začátku to trvá 2 hodiny a 50 minut Jinak nad tím mlékem už sem přemýšlela taky,jen moji drobci jsou na něj alergický,tak je to pak trochu složitější...
kebulka
(upraveno)
17. 2. 2009, 18:50
@Janness
No tak mě jedině napadá s tím mlékem, aby to nebylo tak tuhé tak tam dát prostě míň mouky a třeba to naředit sodovkou,zárověň to i nakypří
Vendelinek
(upraveno)
15. 2. 2009, 12:32
dobry den petro, vcera jsem take vyzkousela vas recept. delala jsem 1/2 davku, protoze jsem se bala, ze cela by se nevesla. ale ted uz vim, ze asi vesla, protoze buchta moc nevybehla. testo jsem delala presne podle navodu, pekla jsem v pekarne na svetlozu kurku a upekla se krasne presne na cely cyklus peceni (60min.). buchta je dobra, ale na muj vkus trochu sucha. nezkousela jste nekdy misto masla dat olej? mozna, ze cela davka by nebyla tak tuha...priste zkusim celou davku. dekuji a chvalim vas za recept
kebulka
(upraveno)
15. 2. 2009, 16:34
@Vendelinek
Jen pro upřesnění-tento recept není můj,je z kuchařky od pekárny . Ale musela jsem se o něj podělit. ) Hani pekla jsem jí včera znovu a je pravda že mě spíš přišla hodně hutná a tužší a tak jsem tam přidala né olej,ale mléko aby byla trošku řidší a musím říct že je ještě lepší ,když není tak tuhá A ten olej vyzkouším příště
Vendelinek
(upraveno)
15. 2. 2009, 17:26
@kebulka
ok, chtela jsem se ujistit, ze ta "tuhost" je spravna, ze sem buchtu nevysusila ja pecenim. kazdopadne uz jsem buchte prisla na chut . detem jsem ji nakrajela na tenke platky, ktere jsem natrela nutelou a to byla dobrota . ja priste zkusim celou davku a o vysledek se s vami zase podelim
kebulka
(upraveno)
17. 2. 2009, 19:18
@Vendelinek
Hani tak to je fajn,napadlo mě to také potřít třeba marmeládou.Dnes mě říkala kolegině že jí také pekla a ještě na ní dala citronovou polevu a že to bylo vynikající,tak to také zkusím. Tak pak dejte vědět co a jak
kebulka
(upraveno)
17. 2. 2009, 18:53
@Vendelinek
Hani tak to je fajn,napadlo mě to také potřít třeba marmeládou.Dnes mě říkala kolegině že jí také pekla a ještě na ní dala citronovou polevu a že to bylo vynikající,tak to také zkusím. Tak pak dejte vědět co a jak
Janness
(upraveno)
14. 2. 2009, 13:22
Peču ji v dortové formě.Ta moje pekárna je na sladký divná.A navíc v troubě ji mám za chvilku a pekárna mi dělá sladký tři hodiny...
kebulka
(upraveno)
15. 2. 2009, 16:37
@Janness
fakt? Co máte za pekárnu? já to mám na 1,5 hod. od začátku hnětení
Janness
(upraveno)
14. 2. 2009, 13:18
Světlanko nakoukla sem k Vám a máte taky mrňousky dost krátce po sobě že?Jinak já upekla z celé dávky odpoledne a večer už nebyla...
Janness
(upraveno)
13. 2. 2009, 16:21
Peťo hned jak se vrátí manžel z obchodu s vejcema,tak se do ní taky pustím A ty dva citrony taky zkusím.To o ní bude
Janness
(upraveno)
13. 2. 2009, 16:17
Světlanko z poloviční dávky?A stačí vám to?Mohla bych to vyzkoušet,ale tím pádem bych musela upéct dvě,páč manžel jak by to zbystřil,tak by ji a na mě a na děti by dělal akorát Strašně mu totiž chutnala
kebulka
(upraveno)
14. 2. 2009, 12:17
@Janness
tak jí udělejte normálně z té dávky a dejte jí péct do trouby
KLAKLA
(upraveno)
14. 2. 2009, 12:44
@kebulka
to jsem taky zkoušela. Jedině ji dát do jiné formy. Já jsem to pekla přímo v té formě z pekárny a bylo to ještě horší. Než se mi upekla uvnitř, byla nakonec čmouhlá i nahoře. Z té poloviční dávky je to tak na 1-2 dny pro nás.
kebulka
(upraveno)
15. 2. 2009, 16:39
@KLAKLA
aha tak to jo, no já jí teď dělala už po 3 a tentokrát jsem jí zkusila upéct v dortové formě,tím že nebyla tak vysoká byla uplně bombová
Janness
(upraveno)
13. 2. 2009, 10:03
přesně tak,pokaždé když peču v pekárně buchtu tak je nedopečená a a kraje jsou spálené Tak tam vždy jen zadělám těsto a pak peču v dortové formě Měla doma velký úspěch,jen manžel by dal prý víc citronu ,on je přes to kyselejší
kebulka
(upraveno)
13. 2. 2009, 12:25
@Janness
já jsem také pro víc citronu, teď jsem zkoušela 2 a nemělo to chybu
KLAKLA
(upraveno)
13. 2. 2009, 12:13
@Janness
Jančo já jsem zkusila udělat tu buchtu z poloviční dávky, a ten citrón jsem tam dala celý, a celou jsem ji pekla v pekárně, tak jak je to v receptu a povedla se, takže u mě je to jasný , péct jen půlku, a asi 15 min před koncem pečení jsem ji mohla vypnout.
Janness
(upraveno)
11. 2. 2009, 14:54
Peťo tak dopadla nad moje očekávání dobře a chutná výborně. Je fakt super
kebulka
(upraveno)
12. 2. 2009, 22:35
@Janness
takže nakonec jste umýchala těsto v pekárně a pekla ho v troubě? je fajn že se vám povedla a jsem ráda že vám chutná
Janness
(upraveno)
11. 2. 2009, 12:40
Peťo tak sem dneska chtěla zkusit buchtu.Dala sem všechno do pekárny a nevím jak je to možný,ale byla z toho pěkná kejda,asi sem udělala,jak se znám,zase něco špatně. Nechala sem v pekárně zadělat jenom těsto a pak to přendala do dortový formy,páč mám s buchtama v pekárně ten samý problém co Světlanka.No ale teď se to peče tak uvidíme co z toho vznikne
KLAKLA
(upraveno)
2. 2. 2009, 11:56
mňaminy ta byla dobrá, taky mě úplně dostala , ten citron v ní je úžasný . Jen mám problém, že uprostřed se nedopekla a kraje byly už tmavé , tak nevím, asi mám blbou pekárnu, dělá mi to u každého sladkého jídla. Chleba super, ale sladké moučníky přičmouhlé a vrch světlý.
kebulka
(upraveno)
2. 2. 2009, 19:05
@KLAKLA
Světlanko to jsem ráda že vám chutnal . Ale s tím pečením vám neporadím,snad jen to dát uplně na nejnižší stupeň propečení a nebo jí šoupnout normálně do trouby
KLAKLA
(upraveno)
10. 2. 2009, 8:49
@kebulka
Peťko tak jsem nad tím nakonec vyzrála , zkusila jsem to z poloviční dávky, jen ten citron jsem dala celý a mám ji krásně upečenou, křupkavou, žádná spálenina, dělám ji teď 3x týdně , je fakt suprová
kebulka
(upraveno)
10. 2. 2009, 15:43
@KLAKLA
Tak to je super Světlanko,já jí dělám taky často